Recept: Jamaicaanse Rijst & Bonen
by Hans
Rijst met kidneybonen gekookt in kokosmelk. Jamaicaanse origine. Goed, ietwat uitgebreid recept om rijst te koken, maar absoluut de moeite waard.
Op foto rijst geserveerd met Jerk Chicken
2EL olie
½ gele ui, klein gesneden
4 tenen knoflook, geraspt
2 koppen rijst
1TL zout
1TL verse gember, geraspt
1 kop water
1 kop kippenbouillon (bij voorkeur zonder smaakversterkers)
2 koppen kokosmelk
400gr kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
2TL gedroogde tijm
1 Scotch Bonnet peper
Belangrijk, je gaat de rijst hier droogkoken, dus gebruik een pan waar je een deksel bij hebt.
Bak ui zo’n 4 minuten in olie op middelhoog vuur. Voeg rijst en knoflook toe en bak 3 minuten, continu blijven roeren. Voeg gember, zout, water, bouillon en kokosmelk toe, goed roeren. Voeg kidneybonen en tijm toe, goed roeren. Voeg de gehele peper toe en breng zachtjes tot het kookpunt en laat het (met deksel!) staan tot het vocht onder de rijst daalt. Haal van het vuur af en zet de rijst op een warm oppervlak (kachel) en wacht zo’n 15 minuten alvorens serveren.