Recept: Pizza alla Napoletana
by Hans
Zo eenvoudig, een goede pizza uit eigen oven.
Sleutel: Oven op hoogste stand, deeg enkele enkele minuten voorbakken in een pan met olijfolie, en bij voorkeur een steen oid in de oven om deze van meer warme massa te voorzien.
Ingrediënten – 3 Pizza’s
Basisrecept deeg:
-250 gram stevige bloem, bij voorkeur Italiaans ’00’ bloem.
-1/2 EL zout
-7gr gist
-1/2 EL suiker
-2 EL olijfolie (altijd extra virgin)
-160ml lauw water
Meng zout en bloem in een kom, en maak een kuiltje in het midden. Meng water, suiker, gist en olie, en giet het mengsel bij bloem en zout, in het kuiltje. Roer met een vork zodanig in het rond dat er telkens iets meer bloem/zout bij het water komt tot je een mooi stevig mengsel hebt, dat je met je handen verder kneed tot een mooi stevig elastisch deeg. Als het na 10min te nat/plakkerig is voeg dan nog wat bloem toe, als het te droog is nog wat water, maar wees met beide heel voorzichtig. Doe het geheel terug in de kom, theedoek erover en laat ongeveer een uur rijzen/tot in volume verdubbeld.
Bereiding pizzabodem: strooi wat bloem op het werkblad (aanrecht) en verdeel het deeg in drie delen en vorm deze tot een bol. Nu ga je per deel er een mooie platte schijf van maken. Dat kan door: uit elkaar te trekken, uit elkaar te duwen op het aanrecht, in de lucht werpen met een draaiende beweging en met een deegroller. Als het geheel plakkerig wordt strooi je wat bloem erbij.
Als het gelukt is er een mooie schijf van te maken verwarm je een koekenpan op middelhoog vuur en bak je daar de bodem in, in een klein laagje olijfolie. Dit doen we omdat de meeste huis/tuin/keuken ovens niet voldoende heet worden om er een goede pizza in te bakken. Je zult zien dat in de pan de pizzabodem begint te bubbelen en zodra de onderkant begint te kleuren is je bodem klaar.
Tot hier het basisrecept voor de bodem. Hierna kun je je fantasie er op los laten en iedere denkbare pizza maken. Vandaag heb ik een vrij eenvoudige gemaakt met dingen die we nog in huis hadden.
Ingrediënten Pizza alla Napoletana:
-Passata (een echte ‘ Napoletana’ heeft tomaten, ontveld en fijngehakt)
-Mozzarella
-gedroogde Oregano
-Ansjovis
Breng op de pizzabodem een klein laagje passata aan, gevolgd door mozzarella en de ansjovis. Besprenkel met wat olijfolie en eventueel wat zout. Denk erom dat de keus van ingrediënten erg bepalend is voor het succes.
Gooi de pizza in de oven, wacht zo’n 5-10 minuten tot het oppervlak begint te bubbelen en je pizza is klaar.