Recept: Chinese Tea Egg
by Hans
Het Chinese thee-ei.
Tea egg is a typical Asian savory food commonly sold as a snack. It is also known as marble egg because cracks in the egg shell create darkened lines with marble-like patterns. Commonly sold by street vendors or in night markets in most Chinese communities throughout the world, it is also commonly served in Asian restaurants. Although it is originated from China and traditionally associated with Chinese cuisine, other similar recipes and variations have been developed throughout Asia.
Aantal eieren: 6-10
Bereidingstijd: 3,5 uur plus marineren
Neem zes tot acht eieren en kook deze 1o minuten in gewoon water. Koel de eieren af en sla de schil zachtjes met een lepel kapot zodat rondom het hele ei barsten ontstaan, zoals je op de foto kunt zien. Doe dit voorzichtig zodat de schil op het ei blijft zitten. Wanneer klaar mix je in een pan de volgende ingrediƫnten:
-Twee eetlepels zwarte thee
-120ml lichte Soya Saus
-1 eetlepel Bruine suiker
-2x Steranijs
-1 Kaneelstokje
-Enkele streepjes sinaasappelschil
Leg de eieren in het mengsel, en voeg water toe tot de eieren net onder water staan. Breng het mengsel heel lichtjes tot het kookpunt waarbij het net begint te bubbelen (Sudderen/Simmering) en laat vervolgens drie uur doorgaan.
Na drie uur zijn je eieren klaar, en kun je ze laten afkoelen in het mengsel. De eieren zijn nu klaar om te eten, maar je kunt ervoor kiezen om de eieren nog in het mengsel te laten staan om de smaken nog verder door te laten dringen in het ei.