Recept: Jamaican Jerk Chicken
by Hans
Barbecue topper! Maar kan in de winter ook in de oven via grill.
Jerk Chicken werd vermoedelijk in Jamaica geintroduceerd toen de ‘Maroons’ Afrikaanse vlees-kooktechnieken naar Jamaica brachten, die werden gecombineerd met inheemse Jamaicaanse ingrediënten en kruiden. Het lange roken van het vlees diende twee praktische doeleinden; de insecten bij het vlees weg te houden en ter conservering. Dit roken brengt ook een sterke rokerige smaak met zich mee.
Er zijn twee algemeen gehouden theorieën over hoe de naam “Jerk” ontstaan is. De eerste is dat het afkomstig is van het Spaanse woord “charqui”, die wordt gebruikt om gedroogd vlees te beschrijven. Na verloop van tijd is deze term geëvolueerd van “charqui” naar “Jerky” naar “Jerk”. Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van het ‘jerking’, het prikken van gaten in het vlees om op te vullen met kruiden. Tegenwoordig wordt het woord “Jerk” gebruikt ter aanduiding van de kruiden toegepast op het vlees, en als werkwoord om het proces van bereiding te beschrijven.
Via: http://www.jamaicatravelandculture.com/food_and_drink/jerk_chicken.htm
Nice.
Het recept:
1kg Kippenbouten, dij/drumstick gescheiden, uiterste puntje drumstick mag er ook af
Marinade/saus
225gr gele ui
1 Scotch Bonnet peper (rood), inclusief zaden
50gr verse gember
½TL piment
1TL tijm, gedroogd is ok
1TL gemalen zwarte peper
120ml Witte wijnazijn
120ml Donkere sojasaus
Gooi dit alles samen en pureer met je staafmixer. Meng de kip hierin en laat bij voorkeur een nacht staan.
Serveer met:
Ananas in schijven, gegrild.
‘Rice and peas’
Limoen, in schijven gesneden
Grill het vlees op de barbecue of in oven op heetste stand. Voeg tijdens grillen af en toe wat van de overgebleven marinade toe. Het is de bedoeling dat het zo heet wordt dat de buitenkant (marinade) zwart en knapperig wordt.
Wrijf de ananas in met olie en grill kort mee.
Serveer het geheel met Rice & Peas en met schijfjes limoen
Credits voor dit recept gaan naar topkok James Martin.